Bu Blogda Ara

5 Mart 2016 Cumartesi

Pizza Hamuru ve Sosu




Pizza Hamuru ve Sosu

Güvenle uygulayabileceğiniz bir tarif.
Hamur için malzemeler:

4-5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya (yada 20 gr yaş maya)
1.5 - 2 su bardağı ılık süt ve su (1 bardak su, yarım bardak süt gibi)
Yada sade şu kullanabilirsiniz. 
4 kaşık zeytinyağı (sıvı yağ )
Bir tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker 

Sosu için
 1 orta boy soyulmuş küçük küçük doğranmış domates  (sadece salça da  kullanılabilirsiniz. O zaman 2 tatlı kaşığı kullanın)
1 çay kaşığı keklik otu yada kekik
1 çay kaşığı şeker
Tuz 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı kuru fesleğen  (isteğe bağlı)
1.5 tatlı kaşığı domates salçası
(Yarım su bardağı suda eritilmiş. )

Üzeri için:
Dilediğiniz malzemeler.
1 dolu kase mozarella yada kaşar peyniri (250 - 300 gr. Kullanıyorum ben)

Yapılışı Mayayı ılık su yada sütte eritin.
Ardından un ve diğer hamur malzemelerini ilave edip yoğurmaya devam edin.
Tüm malzeme iyice özleşmeli ve pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun. 
Çok katı olmayan ama hafif katı olan bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. 
Yoğurma işlemi bitince streç film ile hamuru sarın ve en az 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. 
Ben 3 saat dinlendiriyorum.
Üzerine nemli  bezde örtebilirsiniz.
Üst malzemeleri dilimleyin.
Sos için olan tüm malzemeleri  mikserle veya bir kapta çırparak iyice karıştırın. 
Hamuru tepsiniz boyutunda açın  
(40 cm lik tepsi için ; ince hamur istiyorsanız en fazla 1mm kalınlıkta,
Kalın hamur için 2 yada 3 mm kalınlıkta bir hamur açın )
Tepsinizi yağlayıp yarım yemek kaşığı un serpin ve elinizle unu  tüm tepsiye yayın. 
Hamuru tepsiye serip kenarlarını içe doğru incecik kıvırın. 
Hamurun üzerine önce sosu yayın ve diğer malzemeleri, kaşar peyniri hariç dilediğiniz gibi yerleştirin. 
Önceden ısıttığınız 230 derece fırında yaklaşık 13-15 dk. da pişiyor.  Sık sık kontrol edin. Üstü kızarmaya dönüp pişince,  fırının ısısını 200 e çekin.
Pizzanın üzerine kaşar peynirini her yere gelecek şekilde yayın.  Ve 2-3 dk. daha pişirin. 
Çıkarınca üzerine hafif nemli bir bez serin ve bir 5 dk. dinlendirip sıcak servis edin.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler