Evde Boza Tarifi
Malzemeler
Yarım bardağından 1 parmak fazla köftelik bulgur ( Pilavlık bulgurla da oluyor.
Yalnız piştikten sonra iyi öğütmek gerek)
1 su bardağı darı irmiği (kalın taneli mısır unuda kullanabilirsiniz)
Yarım çay bardağı pirinç
1,5 su bardağı şeker
10 su bardağı su
1 su bardağı eski boza (oda sıcaklığında) veya çay kaşığının ucu ile çok az kuru maya
YAPILIŞI
Bulgur ve pirinci yıkayın. Çelik Tencereye koyun.
Darıyıda ekleyin
10 su bardağı suyu ekleyip kapağını kapatın.
Bulgur ve pirinç iyice pişene kadar yaklaşık; normal tencerede 30 dk, düdüklüde 15 dk pişirin.
Pişen bulgurları blendırdan iyice geçirin. Daha sonra ayrı bir tencereye sıkı telli bir süzgeç ile süzün.
Şekeri ilave edip tahta kaşıkla karıştırın.
Ara ara karıştırarak oda sıcaklığından biraz daha sıcak kalacak kadar soğutun. Yoğurt mayalar gibi ılıktan biraz daha sıcak.
Eski boza kullanıyorsanız ekleyip karıştırın.
Maya koyacaksanız mayayı 2 yemek kaşığı ılık su ile sulandırın ve çay kaşığı ucuyla şeker atıp karıştırın. Sonra karışıma ilave edin.
Yaklaşık 19 - 20 derece sıcaklıkta 2-3 gün mayalanmasını bekleyin. Ara ara tahta kaşıkla karıştırın.
Taşma ihtimaline karşı mayaladığınız kap büyük olsun.
Karışım katılaşıp üzeri göz göz oluyor. O zaman olmuş demektir. Uygun sıcaklıkta 2-3 günde mayalanıp içilecek kıvama geliyor.
* Mayalama süreci bitince tadına bakın. Şeker az gelirse şeker, kıvamı yoğunsa su ekleyin. Bir kepçe yardımı ile havalandırararak karıştırın.
Buzdolabına koyun soğutun tarçın ve leblebi ile servis yapın
2-3 gün içinde tüketilmeli.
Bir bardak kadar ayırıp yeniden yapmak için dondurucuda saklayabilirsiniz.
Bu ölçülerle 1,5 – 2 lt ye yakın boza çıkıyor
Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder