Bu Blogda Ara

17 Ocak 2016 Pazar

Boza






Evde Boza Tarifi

Malzemeler

Yarım bardağından 1 parmak fazla köftelik bulgur ( Pilavlık bulgurla da oluyor.
 Yalnız piştikten sonra iyi  öğütmek gerek)
1 su bardağı darı irmiği (kalın taneli mısır unuda kullanabilirsiniz)
Yarım  çay  bardağı pirinç
1,5 su bardağı  şeker
10 su bardağı  su
1 su bardağı eski boza  (oda sıcaklığında)  veya  çay kaşığının ucu ile çok az kuru maya

YAPILIŞI

Bulgur ve pirinci yıkayın. Çelik Tencereye koyun.
Darıyıda ekleyin
10 su bardağı  suyu ekleyip kapağını kapatın.
Bulgur ve pirinç iyice pişene kadar yaklaşık; normal tencerede 30 dk, düdüklüde 15 dk pişirin.
Pişen bulgurları blendırdan iyice geçirin. Daha sonra ayrı bir tencereye sıkı telli bir süzgeç ile süzün.
Şekeri ilave edip  tahta kaşıkla karıştırın.
Ara ara karıştırarak oda sıcaklığından biraz daha sıcak kalacak kadar  soğutun.  Yoğurt mayalar gibi ılıktan biraz daha sıcak.
Eski  boza kullanıyorsanız ekleyip  karıştırın.
Maya koyacaksanız mayayı  2 yemek kaşığı ılık su ile sulandırın ve çay  kaşığı ucuyla şeker atıp  karıştırın. Sonra karışıma  ilave edin.

Yaklaşık 19 - 20 derece sıcaklıkta 2-3 gün mayalanmasını  bekleyin. Ara ara tahta kaşıkla karıştırın.
Taşma ihtimaline karşı mayaladığınız kap büyük olsun.

Karışım  katılaşıp üzeri göz göz oluyor.  O zaman olmuş demektir.  Uygun sıcaklıkta 2-3 günde mayalanıp içilecek kıvama  geliyor.

* Mayalama süreci bitince tadına bakın. Şeker az gelirse şeker, kıvamı yoğunsa   su ekleyin. Bir kepçe yardımı ile havalandırararak karıştırın.
Buzdolabına koyun soğutun tarçın ve leblebi ile servis yapın
2-3 gün içinde tüketilmeli.
Bir bardak kadar ayırıp yeniden yapmak için dondurucuda saklayabilirsiniz.
Bu  ölçülerle  1,5 – 2  lt  ye yakın boza çıkıyor

Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler