Evde Kiymadan Döner Kebap
İster pilav üstü , ister iskender kebap usulü yada dürüm döner;
nasıl servis etmek isterseniz.
(İskender kebap 'in yerini tutmasada gerçek lezzetinde dönerler.
Bilenler bilir hele yurtdışındaki dönerlerle kiyaslayinca denemenizi tavsiye ederim )
Döner için malzemeler
orta yağlı 300 gr dana 200 gram kuzu kiyma (3 kere cekilmis)
1 orta boy kuru soğan
5 yemek kaşığı irmik
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatli kasigi Tuz
1 er silme cay kasigi Karabiber
Kimyon kekik
1 çay kaşığı karbonat
Sosu için;
2 - 3 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı şeker
Biraz tuz
1,5 su bardagi su (Salça ile su , şeker ve tuz karıştırılarak. Koyuluguna göre miktarını ayarlayabilirsiniz)
50 gr. tereyağı
Yapılışı:
Kıyma hariç diğer malzemeler mutfak robotunda güzelce karıştırın. Ardından kiymayi derin bir yoğurma kabına alıp robottan çektiğiniz malzeme ile macun kıvamına gelene kadar iyice yogurmaniz gerekiyor .
Malzemeler iyice karışmali ozlesmeli. Daha sonra streç film yardımıyla sıkıca sarip rulo haline getirin. Buzdolabında 6 saat dinlendirin.
Evinizde varsa kıyma rulosundan biraz daha uzun buzluga girecek boyutta bir çıtayı kiyma rulosunun tam ortasindan gecirin, derin dondurucu yada buzluğa koyun.
Pisireceginiz zamandan 20 dk. Yarım saat once buzluktan çıkarmaliyiz kolay kesilmesi icin.
Bu aşamada Salça sosunu küçük bir tencerede ocağa koyup kısık ateşte bir 5 dk. Kaynatalim kıvam alsın.
Pidelerinizi de kare kare dograyip servis tabaklarina paylastirin. ( Hazır tırnak pide kullanabileceğiniz gibi sizde yapabilirsiniz. Tarifini pideli köfte tarifinin altında bulabilirsiniz)
Donerinizi cubuk kullandiysaniz fotoğraftaki gibi boyuna cubuk kullanmadiysaniz enine ince ince dilimleyin
Büyük bir teflon tavanin altini orta ateste acip iyice kizinca etleri tavaya alınıp önlü arkalı kızartılır. Kısa sürede pişecektir.
Hazırladığımız domates sosunun yarisini pidelerin üzerine gezdirin. Pişen dönerleri pidelerin üzerine pay edip kalan domates sosunu dönerlerin üstüne gezdirin. Kizdirdiginiz tereyağını da dönerlerin üzerine gezdirin. Dilerseniz servis yaparken kozlenmis domates biber ve yoğurt kullanabilirsiniz
Afiyet olsun
kendiniz yapmak isterseniz pideyi:
(4 silme bardak un
1 çay kaşığı şeker
1 paket hazır maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak ılık su )
Unu derin bir kaba alıp hamur için malzemelerimizi koyup yumuşak bir hamur elde edene kadar yoguralim.
Üstünü örtüp dinlenmeye alin .
Dinlenen hamuru 40 dk. Kadar sonra yağlı kağıt serili orta boy fırın tepsisine yayalim üzerine bıçakla yada parmak uclarimizla pide şekli verelim.
200 derece önceden ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar pisirelim.
Fırından çıkan pidenin üstünde bir parça tereyağı gezdirip biraz şu serpelim. Bir bez ve tepsi ile üstünü 10 15 dk kapatalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder