Sünger gibi Pandispanya Tarifi
Malzemeler:
4 büyük yada 5 orta boy yumurta
1 çimdik tuz
1 su bardağı tozşeker
5 yemek kaşığı ılık su
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya isteğe bağlı
1 su bardağı + 1 dolu kaşık un
21 cm yuvarlak kek kalıbı varsa kelepçeli
Yapılışı:
Yumurtaları akı ile sarısını birbirine karışmayacak şekilde ayırın.
Yumurta sarılarını ve tozşekeri aynı kaba alın. Yumurta sarılarının rengi açılıp kabarana kadar 5-6 dakika çırpın.
Çırpmaya devam ederken ılık suyu kaşık kaşık yavas yavas ekleyin.
Sonra sıvıyağı ekleyin.
Unu kabartma tozunu ve vanilyayı birlikte kaba eleyip karışımın havasını söndürmeden çırpın.
En son yumurta aklarını 3 seferde ekleyip spatula yada tahta bir kaşık ile yine söndürmeden karışıma yedirin
Fırını önceden 170 derecede ısıtın. Önce alt tarafına ısıya dayanıklı bir kaba sıcak su koyun.
Hamuru tabanına fırın kağıdı serili yuvarlak kek kalıbına koyup kızarana kadar tercihen fanlı fırında pişirin.
Kapağını ilk 25 dakika açmayın.
Pişince fırını kapatıp kapağını aralayın 10 dakika daha bekletin.
Kenarları yapışmışsa dikkatlice spatula ile kurtarıp çıkarın ve soğumaya bırakın.
Not:
Kek kalıbınızın tabanına fırın kağıdı kesin. Ancak kenarları yağlamayın. Kağıt çıkmasını kolaylaştırır. Ancak kenarları yağlamadığımız zaman kek kenarlara tutunur ve sönme riski azalır.
Pandispanyanın nemini koruması için fırına koymadan önce ısıya dayanıklı bir kaba sıcak su koyup fırının altına yerleştirin. Çıkan buhar kekin sünger gibi olmasına yardımcı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder